Een blije leraar is een blije klas

Leraren

Dat in het onderwijs er grote tekorten zijn op gebied van geschoolde leerkrachten, is onderhand wel aan iedereen bekend. Als je dat nu nog niet hebt gehoord, dan heb je toch wel echt onder een steen gewoond, vrees ik. Ik werk zelf al jaren in het onderwijs, dus ik kan er over mee praten. De onderbezetting, de werkdruk – het is allemaal niet echt voor de poes. Anderzijds krijg je er echt heel veel voor terug. De lieve snoetjes die je dagelijks weer blij maken, de tekeningen die je krijgt… voor deze kleine kinderen ben je een van de belangrijkste mensen ter wereld.  Helemaal als je langere tijd een bepaalde klas hebt en met ze mee groeit, bouw je een bijzondere band met ze op. Je bent immers deel van de opvoeding.

Tips

Maar om zo lang mogelijk hiervan te genieten, wil je natuurlijk zo vitaal mogelijk zijn en je comfortabel voelen op je werk. Dat heb je grotendeels zelf in de hand. Hierbij wat tips van mij om je goed te blijven voelen:

  • Draag kleding die voor jou lekker zit. Je bent immers niet alleen juf, maar ook speelmaatje, politieagent en coach. Een jurkje met hakken zit dan niet zo lekker. Je kan dan beter voor een lekkere jeans gaan met daarbij lekker zittende schoenen. Ik draag zelf bijvoorbeeld ara schoenen. Deze zijn hip, leuk om te zien maar zitten bovenal heel erg lekker. Zo kan ik op elk moment een sprintje trekken als het nodig is.
  • Zorg voor balans in je privéleven. Werk kan soms wat overweldigend zijn, dus zorg voor genoeg ontspanning om weer energie uit te halen. Lees ’s avonds een lekker boek, kijk je lievelingsfilm of ga een hobby zoeken. Zolang je maar genoeg ontspanning hebt.
  • Je hebt natuurlijk de schoolvakanties vrij, maar wil soms ook wel eens buiten die tijd wat leuks doen. Overleg dan met je leidinggevende of je bijvoorbeeld één dagje vrij kan krijgen op de vrijdag of maandag. Zo kan je toch nog even een weekendje er tussenuit om op te laden.
  • Probeer werk op werk te houden. Neem de problemen niet mee naar huis, dat is funest. Probeer de problemen op werk vast op te lossen, of pauzeer ze voor de dag erna. Je lichamelijke rust zal echt zoveel groter zijn.

Op deze manier blijf ik ontspannen en vol energie voor de klas staan. Hoe doe jij dat? Heb jij nog tips? Deel ze dan met me, ik hoor ze graag!

Geef een reactie