De smoking is tijdloos

'Etiquette is een geheel van beleefde omgangregels waaraan men zich dient te houden'. Dit is wat het woord etiquette betekent. Helaas weten veel jongeren tegenwoordig niet meer wat dit inhoudt, maar ik verzeker je dat hun grootouders dat nog wel weten!
Als ik denk aan etiquette, dan denk ik aan een aantal beleefde regels waarmee ik ben opgevoed en waaraan je je eigenlijk altijd dient te houden, niet alleen in speciale gevallen. Denk aan de deur openhouden voor een dame, niet schelden in bijzijn van bezoek, met mes en vork eten, en dankjewel en alsjeblieft zeggen. Etiquette is iets wat mij altijd met de paplepel is ingegoten in de vorm van regels. Zo doe ik veel van deze omgangregels nog steeds en met plezier. Ik vind het prima om te betalen na een diner, mits het gezellig was en mijn date een goede gesprekspartner. Maar als ik eerlijk ben, ook als zij dat niet was had ik waarschijnlijk nog steeds betaald. Ook etiquette wat betreft kleding vind ik belangrijk. Zo kleed je je voor een opera anders dan voor een tripje naar de supermarkt. Voor een opera of balletvoorstelling draagt men over het algemeen een smoking, een net zwart pak met bijbehorende blouse, lakschoenen en accessoires. Omdat het 'avondklding' is, dient men deze niet voor zes uur in de avond te dragen!

Vroeger.

Vroeger ging men vaak naar de opera of het ballet, dit was een uitje waar echt naar werd uitgekeken. Omdat het wel wat prijziger was dan een gemiddeld uitje, was het wel weggelegd voor de mensen die dit konden missen. Dit was vooral de aristocratische bevolking van Nederland, de wat rijkere middelklasse. Er werd van de dames verwacht dat ze compleet opgedost verschenen, met jurken, onderrokken, hakken en boa's. Om hun arm was hun partner voor de avond, vaak gekleed in een onberispelijk nette smoking zonder kreukels en met glanzende lakschoenen. De heren droegen vaak een pochet zakdoek in hun zak, en als het een stel was dat echt van moeite doen hield, matchte de kleur van zijn zakdoek met haar kleding van de avond.
Stoffen zakdoeken waren in die tijd nog een ding; er werden neuzen in gesnoten, tranen mee afgeveegd, of het werd over een plasje gelegd om een schone juffrouw te redden van vlekken op de schoenen. Ook werd er vaak een verrekijkertje meegenomen zodat men achterin ook de oprazangers kon zien, in plaats van alleen horen.

Tegenwoordig.

Tegenwoordig bestaan de opera en het ballet nog steeds, maar de prijzen zijn ook gestegen. Onderrokken worden niet meer gedragen maar dames dossen zich nog steeds op, zij het in wat blotere jurken. De boa's zijn helaas verleden tijd. Maar de smokings blijven gelukkig graag gezien. Het is fijn om te zien dat sommige dingen met de jaren niet veranderen…

 

Geef een reactie